Micael Corneliusson •  20 augusti 2020  • 4 min Läsning  

Tilltro: Förutsättningen för bra prestationer

Uppdaterad: 20 augusti 2020

På Magokoro tror vi starkt på att alla har kapacitet att lära sig och prestera på en högre nivå. En ledares uppgift anser vi är att frigöra potentialen och skapa förutsättningar för hög prestation hos andra.

Att känna till vad som leder fram till starka prestationer hjälper en ledare att rikta in sin coachning och maximera effekten av den.

InsideOut Development, vars coaching-program vi levererar i Sverige, har identifierat och sammanställt fyra framgångsfaktorer och satt samman dem till ett ”prestationshjul” (The Performance Wheel) där alla delar samverkar med varandra. De fyra faktorerna är: ”Focus, Faith, Fire and Knowledge”. Nu dyker vi ner i den ena faktorn: Faith (Tilltro).

Tilltro är vad vi tror om oss själva, om andra – ja om hela organisationen. Det har otroligt stark inverkan på våra prestationer. Exempel på bra frågor att ta tempen på nuläget med är:

  • Vad tror jag om min förmåga att utföra uppgiften/projektet?
  • Tror jag att min expertis kan bidra?
  • Tror jag att jag kan kommunicera på ett sätt som får andra med mig?
  • Tror jag på min expertis och på mig själv tillräckligt mycket för att överkomma de hinder som kommer i min väg?

De bästa coacherna och mentorerna vi haft är de som frigjorde våra bästa jag. De trodde på oss även när vi inte trodde på oss själva och fick oss att vilja bli bättre. När vi arbetar med andra som inte tror på våra förmågor däremot är det mycket svårare att hålla engagemanget uppe. När någon inte har tilltro till oss, tvivlar de på vår förmåga att prestera. Och när de gör det, aktiveras vår egna interna dialog och vi börjar själva tvivla. Vi blir mer fokuserade på den dialogen än på arbetet i sig.

Psykologin bakom tilltro

Efter en livstid av att ha studerat mänskliga prestationer kom välkända psykologen Mihaly Csikszentmihalyi till slutsatsen att vi alla presterar bättre ”när det är balans mellan vår uppfattning av utmaningen och vår tilltro till våra förmågor att möta utmaningen”. Vi måste med andra ord ha tillräckligt stor utmaning för att engagera oss, men inte såpass mycket att det överväldigar eller de-motiverar oss.

Detta är då vi kan komma in i ”flow” – ett tillstånd där vi är fullt fokuserade, fullt engagerade och internt motiverade. I detta tillstånd lär vi oss saker snabbt och är ofta inte alls medvetna om tid eller rum. Det känns nästan som vi gör saker utan ansträngning. Vår tilltro till våra förmågor att prestera påverkar givetvis starkt våra prestationer. Varje dag möter vi vår egna osäkerhet över hur vi ska göra vissa uppgifter eller nå vissa mål, och det är hur vi hanterar dessa som sen direkt påverkar resultaten.

I psykologikretsar beskrivs tilltro till sig själv som självförmåga. Självförmåga är en optimistisk tro på vår egna kompetens som ökar produktiviteten. Personer med hög självförmåga ser svåra uppgifter som något att bemästra istället för att undvika. De sätter också högre mål, är mer engagerade i att uppnå dem, finner bättre strategier till att nå målen och svarar mer positivt på konstruktiv feedback.

Tim Gallwey, ansedd grundare till sportpsykologin diskuterar tilltro i sin bok ”The Inner Game of Tennis”. I boken beskriver han två jag som finns i var och en av oss. Jag 1 är tänkaren och regissören. Den tar in information och styr vad vi gör. Jag 2 är vårt ”naturliga jag”: Det styr våra dagliga aktiviteter som vi gör utan att tänka exempelvis att gå, cykla etc. Och Jag 2 kan göra mycket mer än vad Jag 1 skulle erkänna, skriver Gallwey. ”Att ta sig samman mentalt … involverar att lära sig flera interna förmågor: Att lära sig visualisera resultat på tydligt sätt, lära sig att lita på att Jag 2 presterar på bästa sätt och att lära sig att se på saker på ett ej dömande sätt.”

Gallwey förklarar vad han menar med exemplet tennisspelare som spelar en match.”När de rör sig snabbare än vad de nånsin kunnat tro, har de ingen tid att planera, det perfekta slaget kommer bara. Och när de inte anser att de lyckades medvetet brukar de ofta kalla det tur, men om det händer om och om igen börjar de lita på sig själva och känna en djup känsla av självförtroende. Prestationerna höjs.”

Att använda GROW modellen för att maximera tilltro

GROW modellen är ett beprövat ramverk för beslutsfattande och problemlösande. Modellen möjliggör för människor att fatta beslut, hålla åtaganden och prestera resultat. Den bryter ner komplexa beslut till enkla steg. Och den eliminerar distraktioner och låter medarbetare fokusera på en aspekt av beslut åt gången.  Läs mer om GROW-modellen här!

Organisatorisk tilltro

En organisation med stark tilltro har ett syfte och en vision som framgångsrikt är kommunicerade och passionerat förankrat hos alla medarbetare. Det finns ett starkt "Vi kan" och en starkt tilltro att organisationen kan lyckas. En organisation utan tilltro är fylld med tvivel, rädsla, tvivel på vad företaget tillför eller förmåga att hantera utmanande omständigheter. Boktips: You Already Know How To Be Great.

Tilltro är en stark faktor för att driva prestation men inte den enda. De andra faktorerna i prestationshjulet är ”knowledge, focus, and fire”.

Vill du veta mer om oss på Magokoro och våra olika coaching-program för ledare och medarbetare?

Läs mer eller kontakta oss här!

569 Visningar

7 

Kommentarer

Det finns ännu inga kommentarer.

Skriv en kommentar
Stäng